Important MCQ in Latest Banking Awareness – Part 1- RBI Grade B Phase2

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Important MCQ in Latest Banking Awareness - Part 1- RBI Grade B Phase2

1) The base year for CPI is?

a) 2010

b) 2012

c) 2009

d) 2015

e) None of these

2) The full form of FIPB?

a) Foreign investment promotion board

b) Foreign institutional promote board

c) Foreign invest promote board

d) Foreign institute protect board

e) None of these

3) Which of the following is not a debt instruments?

a) T-Bills

b) COD

c) Commercial papers

d) Debentures

e) None of these

4) The headquartes for National Housing bank is situated in?

a) New Delhi

b) Mumbai

c) Kolkatta

d) Chennai

e) None of these

5) Who among the following is chairman of SEBI?

a) Ajay tyagi

b) uriji patel

c) Ajay prakash

d) ajmal

e) None of these

6) The full form of WPI is

a) Wholesale price index

b) wholesale priority index

c) Whole price indexcity

d) Wholesale promo index

e) None of these

7) Which one of the following is known as the real return to the investor getting reduced due to sudden rise in the prices of the commodities?

a) Inflation risk

b) Market risk

c) Credit risk

d) Debit risk

e) None of these

8) The FDI limit for e-commerce under government route is?

a) 44%

b) 55%

c) 40%

d) 100%

e) None of these

9) The way of verbal communication is?

a) e-mail

b) Vocalic

c) Kinesics

d) chronecis

e) None of these

10) The total amount allocated for digitally connected india to bharat net ,as per Union Budget 2017?

a) 9000 crores

b) 5000 crores

c) 7000 crores

d) 10000 crores

e) None of these

11) Union Budget 2017 has pegged fiscal deficit for 2017-2018 as?

a) 3.2%

b) 3.9%

c) 4.2%

d) 5.2%

e) None of these

12) In Top level management which of the following comes?

a) Workers

b) sales officer

c) shareholders

d) sales head

e) none of these

13) The function of management is concerned with training and recruitment of employee?

a) Planning

b) staffing

c) Organising

d) Supervision

e) none of these

14) NOSTRO account is?

a) Foreign exchange

b) foreign currency

c) Foreign account

d) NRI account

e) None of these

15) Zero coupon bonds?

a) sunk bonds

b) Specified bonds

c) Accural bonds

d) All the above

e) None of these

16) ICAAP stands for?

a) Internal capital Adequacy Assessment process

b) International capital Adequacy Assessment process

c) Inter conduct Adequacy assigning process

d) International combined adequate process

e) None of these

17) Which among the following is the types of derivatives ?

a) Swaps

b) Futures

c) options

d) All the above

e) None of these

18) Which among the following is the risk in risk management in banking?

a) Liquidity risk

b) Market risk

c) credit or Default Risk

d) operational risk

e) All the above

19) A derivative is an instrument whose value is derived from the value of one or more ——————

a) Equity shares

b) Preference shares

c) Debentures

d) underlying assets

e) None of these

20) Exice is ———–

a) Direct tax

b) Indirect tax

c) Securities

d) FMC

e) None of these

21) Which among the following is non-tax revenue?

a) Fees

b) Penalties

c) Grants and Gifts

d) All of the above

e) None of these

22) GST is a—————–

a) Indirect tax

b) direct tax

c) Fine

d) State government tax

e) None of these

23) The GST is administrated by

a) Central government

b) State government

c) Both (a) and (b)

d) International government

e) None of these

24) Which of the following commission has the period beginning from April 1,2015 to 31st March 2020 is

a) 12th Finance commission

b) 13th finance commission

c) 14th finance commission

d) 15th finance commission

e) None of these

25) The chairman of the 14th finance commission is———

a) Mr.Y.V.Reddy

b) Mr.Urijit singh patel

c) Mr.Raghuram rajan

d) Mr.R.M Lodha

e) None of these

26) The primary function of management is?

a) Planning

b) organising

c) Supervision

d) Staffing

e) None of these

27) The Mutual Fund is controlled by?

a) SEBI

b) RBI

c) SBI

d) Financial commission

e) None of these

28) Which of the following is the Money Market instruments

a) T-bills

b) Commercial paper

c) Certifiactes of Deposits

d) Cash management bills

e) All the above

29) Which of the following is the instruments of capital markets?

a) Debt instruments

b) Equity

c) Debt and Equity

d) Treasury bills

e) None of these

30) The Retail Investors and smaller trading parties do not participate on —————

a) Inter bank Market

b) Share market

c) Bonds

d) Equity instruments

e) None of these

31) The prime cost is considered as?

a) sunk cost

b) Fixed cost

c) variable cost

d) semi-variable cost

e) None of these

32) Consumer market is?

a) buyers

b) sellers

c) distributors

d) both b and c

e) None of these

33) The gathering of market research data is?

a) Controlled Experiment

b) In-depth interviews

c) observation

d) All the above

e) None of these

34) Staffing involves

a) proper selection of candidates for positions

b) proper remuneration

c) proper evaluation of personnel

d) All the above

e) none of these

35) CGST is

a) central GST

b) cenvat GST

c) combine GST

d) compact GST

e) None of these

Answer Key:

1. (b) 2. (a) 3. (d) 4. (a) 5. (a) 6. (a) 7. (a) 8. (d) 9. (a) 10. (d) 11. (a) 12. (c) 13. (b) 14. (a) 15. (c) 16. (a) 17. (d) 18. (e) 19. (d) 20. (b) 21. (d) 22. (a) 23. (c) 24. (c) 25. (a) 26. (a) 27. (a) 28. (e) 29. (c) 30. (a) 31. (a) 32. (d) 33. (d) 34. (d) 35. (a)

Banking Awareness Material

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Exams

Student reviews

Race is the best place to prepare for banking. Staffs here are well talented and are well trained in teaching and clearing the doubts. The schedules for classes and other programs say, Basic circle, super batch programs are well scheduled and are processing in a very good manner. If we utilize race, we’ll definitely be a bankers soon.

Stalin Henry

Courses

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.