Important MCQ in Latest Banking Awareness – Part 2- RBI Grade B Phase2

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Important MCQ in Latest Banking Awareness - Part 2- RBI Grade B Phase2

1) BRICS meeting which is scheduled to be in?

a) China

b) Maldives

c) South africa

d) Russia

e) None of these

2) Which of the following organizations brings out the publication known as ‘World Economic Outlook’?

a) WB

b) UNO

c) IMF

d) UNICAD

e) None of these

Q.3) Which of the following is not covered under GST?

a) Silver

b) Gold

c) petroleum

d) All the above

e) none of these

Q.4) Which one of the following issues the ‘Global Economic Prospects’ report periodically?

a) The World Bank

b) The US Federal Reserve Bank

c) The European Bank for Reconstruction and Development

d) The asian Development Bank

e) none of these

Q.5) The national Savings rate

a) amount of money spent by government

b) money earned from education

c) Revenue

d) Amount of money not spent

e) None of these

Q.6) Which of the following constitute SDR

a) yen

b) pound

c) Euro

d) Dollar

e) all the above

Q.7) Measurement of GDP?

a) Factor cost

b) Market price

c) Both a and b

d) Gross income

e) None of these

Q.8) Mudra bank aims

a) To strengthen macro finance

b) To strengthen micro finance

c) To strengthen the revenue

d) All the above

e) None of these

Q.9) In 2017,which country has the tops in World happiness index?

a) Finland

b) Norway

c) Sweden

d) Iceland

e) None of these

Q.10) Which comes first in the order of formation of banking institute is

a) RRB

b) SEBI

c) RBI

d) Nationalized bank

e) None of these

Q.11) How many members of Budget Estimate are of pariliament

a) 30

b) 25

c) 20

d) 35

e) None of these

Q.12) The rank of india in human capital index is?

a) 102

b) 120

c) 130

d) 105

e) None of these

Q.13) The full form of NCTF?

a) Nationl childrens task force

b) National communicate tally force

c) National communication tally force

d) all the above

e) None of these

Q.14) Under which constitutional amendment, was the rights and privileges of rulersof princely states taken away?

a) 29th amendment

b) 26th amendment

c) 25th amendment

d) 22nd amendment

e) None of these

Q.15) Tawang city belongs to?

a) Gujarat

b) Arunachal Pradesh

c) Madhya Pradesh

d) Assam

e) None of these

Q.16) Who heads the NITI Aayog?

a) Amitach kant

b) Amitach kanna

c) Amitach kulkarani

d) Amitach kechu

e) None of these

Q.17) India’s rank in Global competitive index moved from

a) 55 to 35

b) 55 to 39

c) 45 to 20

d) 50 to39

e) None of these

Q.18) Fiscal deficit is

a) Debit

b) governments total expenditure exceeds the revenue

c) governments total expenditure not exceeds the revenue

d) credit

e) None of these

Q.19) The investment in small scale enterprises is

a) 25lakh to 5crores

b) 20lakh to 3crores

c) 30lakh to 3crores

d) 20lakh to 5 crores

e) None of these

Q.20) FMC is merged with?

a) RBI

b) SEBI

c) Financial institutions

d) All the above

e) None of these

Q.21) Which of the following is not the statutory body?

a) Planning commission

b) Election commission

c) Finance commission

d) UPSC

e) None of these

Q.22) The election for vice president is conducted by ?

a) Election commission of states

b) parliament

c) Electoral college

d) President

e) None of these

Q.23) The contribution of service sector in the growth rate of GDP?

a) 50%

b) 52.2%

c) 53.66%

d) 52.44%

e) None of these

Q.24) Least liquid is usually considered to be?

a) corporate sectors

b) Real estate

c) Government sectors

d) all the above

e) None of these

Q.25) Abbrevation of FCA?

a) Financial condact authorization

b) Financial Conduct Authority

c) Financial commerce authorization

d) All the above

e) None of these

Q.26) 16th Finaincial stability And Development Council meeting held in?

a) Mumbai

b) Kolkatta

c) Chennai

d) New Delhi

e) None of these

Q.27) The GDP rate of India is Estimated at———and the national per capita income raises by——

a) 7.1% and 10%

b) 8% and 10%

c) 7.1% and 12%

d) 8.5%and 13%

e) None of these

Q.28) IMF lowers india’s GDP growth rate to—–from 7.6 for FY17

a) 6.6%

b) 6.5%

c) 6.2%

d) 5.9%

e) None of these

Q.29) Under ———- scheme the CBDT clarifies no TDS or advance tax payment

a) PMKKY

b) PMGKY

c) PMJHY

d) PMBSY

e) None of these

Q.30) Union cabinet approves to excluding States/Union terriorities from investing in national small savings Fund except which of the following states?

a) Arunachal Pradesh

b) Kerala

c) Madhya Pradesh

d) All the above

e) None of these

Q.31) The GST council decided that the tax evasion of upto ————-would be bailable offence.

a) 2 crores

b) 3crores

c) 5crores

d) 1crores

e) none of these

Q.32) The RBI prohibits investment in —————–for making direct overseas investment

a) Cooperative countries and territories

b) Non-cooperative countries and territories

c) Neighbour countries

d) all the above

e) None of these

Q.33) Union Finance Minister Arun Jaitley presented Economic survey 2016-2017 in the parliament and it is authored by?

a) Aravind Mayaram

b) Arun Jaitely

c) Arvind subramaniyan

d) Y.V Reddy

e) None of these

Q.34) The RBI allows ———to access Exchange traded currency derivatives(ETCD)

a) Foreigners

b) Resident Indians

c) NRI

d) All the above

e) None of these

Q.35) The RBI increased gold loan for farmers in RRB from Rs 1lakh to———, who are willing to pledge gold as collateral securities

a) 2lakhs

b) 3lakhs

c) 4lakhs

d) 5lakhs

e) None of these

Q.36) For April to june quarter ,Government lowers interest rates on small savings schemes like PPF,KVP and sukanya samrieddhi yojana by——–

a) 1%

b) 2%

c) 0.1%

d) 0.2%

e) None of these

Q.37) A budgetary defecit is

a) Total expenditure is more than capital revenue

b) Total expenditure is more than total revenue

c) Capital expenditure is more than current revenue

d) current expenditure is more than current revenue

e) None of these

Q.38) The difference between revenue expenditure and revenue receipt is

a) Fiscal deficit

b) Revenue Deficit

c) Adverse balance of payment

d) Income and Expenditure deficit

Q.39) NMP is

a) Easing of regulatory norms

b) hardening of regulatory norms

c) National money

d) all the above

e) None of these

Q.40) The abbreviation for NDP is?

a) Net domestic product

b) Net domestic policy

c) Net domicle product

d) all the above

e) None of these

Answer Key:

1. (a) 2. (c) 3. (c) 4. (a) 5. (d) 6. (e) 7. (c) 8. (b) 9. (b) 10. (a) 11. (a) 12. (d) 13. (a) 14. (b) 15. (b) 16. (a) 17. (b) 18. (b) 19. (a) 20. (b) 21. (a) 22. (c) 23. (c) 24. (b) 25. (b) 26. (d) 27. (a) 28. (a) 29. (b) 30. (d) 31. (a) 32. (b) 33. (c) 34. (c) 35. (a) 36. (c) 37. (b) 38. (b) 39. (a) 40. (a)

Banking Awareness Material

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Exams

Student reviews

Race is the best place to prepare for banking. Staffs here are well talented and are well trained in teaching and clearing the doubts. The schedules for classes and other programs say, Basic circle, super batch programs are well scheduled and are processing in a very good manner. If we utilize race, we’ll definitely be a bankers soon.

Stalin Henry

Courses

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.