Vinayagar chathurthi Workout Explanation

Vinayagar chathurthi Workout Explanation

D.1-5)

1. (c)

2. (b)

3. (d)

4. (c)

5. (b)

D.6-8)

6. (d)

7. (c)

8. (e)

9. (e)

10. (c)

11. (e)

12. (b)

13. (d)

 

D.14-18)

Number -> opposite letter of first and last letter and addition of those positions

Symbols -> count the no. of letters in the word

For,

2 letter -> @

3 letters -> #

4 -> $

5 -> %

6-?

8 -> &

9 -> *

11 -> ~

Letter -> count the no. of letters in the word and position of reverse alphabet.

Example

N E W -> 17 # ×

1. Opposite of N is m => m’s position -> 13

Opposite of w is D => D’s position -> 4

Add the (M, D) position = 13 + 4 = 17

2. no. of letter 3 so, the symbol #

3. no. of letter 3 reverse alphabetical order 3 position is x

14. (d)

15. (c)

16. (e)

17. (d)

18. (e)

D.19-20)

19. (b)

20. (e)

D.21-25)

8SOracleBangalore
7TMphasisNoida
6RTech MahindraMysore
5PLarsen & TurboChennai
4Vacant
3MWiproKochi
2JMind treeMumbai
1UInfosysHyderabad

21. (d)

22. (d)

23. (c)

24. (a)

25. (e)

D.1-5)

DevoteesNumber of devoteesMale devoteesFemale devotees
Home900000252000648000
Factories300000156000144000
Offices450000180000270000
Hospitals750000525000225000
Marketplace600000360000240000

Q.1) d

Required percentage [(648000/90000)×100] = 72%

Q.2) 

Required total = 648000+144000+270000+225000+240000= 1527000

Q.3) a

Required percentage =

Q.4) c

Required total = 681000

Q.5) b

Required ratio = 252000: 240000 = 63: 60 = 21: 20


(Q.6 – 10)

Cost priceCost price (in. Rs)Selling price (in. Rs)Marked price (in. Rs)
201299011881300
2013108912001500
20141197.913002000
20151317.6914002000

 

Q.6) b

Required total = 1300+1500+2000+2000 = 6800

Q.7) a

Required percentage =

Q.8) d

The discount on a Ganesh idol in the year 2012 = 1300-1188 = 112

Profit of a Ganesh idol in the year 2013 = 1200- 1089 = 111

Required ratio = 112: 111


Q.9) b

Required percentage =


Q.10) c

Required total profit = 111×350 = 38850


Q.11) b

Boat E,

Downstream distance = 30% of 1200 = 360 km

Upstream distance = 30% of 800 = 240 km

Let rate of Boat E be a and Rate of stream be b

From the ratio,

a+ b= 6x

a-b = 4x

X= 10

Required rate of stream, b=km/hr


Q.12) c

Boat B,

50% of distance along the current in 3/2 hours

100% of distance along the current in hours

Downstream speed = 180÷3 = 60 km/hr

From the ratio,

2x+ x = 60

X= 20 km/hr

Upstream speed = 2x-x=x=20km/hr

Required time  (180/60)+(160/20) = 11 hrs

Boat D,

75% of distance against the current in 3 hours

100% of distance against the current in 3×100/75 = 4 hours

Upstream speed 200/4 = 50 km/hr

From the ratio,

11x- x = 50

X = 5 km/hr

Downstream speed of Boat D =12×5 = 60 km/hr

Required time   (120/60)+ (200/50) =  6 hours

Required difference = 11-6= 5 hours


Q.13) d

Boat A,

x = 20 km/hr

Speed of boat A in still water =3x= 60 km/hr

Boat C,

x = 5 km/hr

Speed of boat C in still water =9x= 45 km/hr

Required total = 60+45 =105 km/hr


Q.14) c

Boat B,

1/4th distance of upstream is ¼ × 160 = 40 km

Boat B travels 40km upstream in 2 hours

Upstream speed 

From the ratio,

2x-x = 20

X = 20 km/hr

Therefore, rate of stream on which Boat B travels= x= 20 km/hr


Q.15) c

Boat C,

x = 5 km/hr

Therefore, downstream speed of boat C is 50 km/hr.

Boat D,

Upstream speed of boat D is 50 km/hr

From the ratio,

11x-x= 50

X= 5

Downstream Speed of boat D is 11x+x=12x = 60 km/hr

Required time,

.


Q.16) e

Surface area of cube= 6a2=294

Side= radius= 7cm

H=14cm

CSA of cylinder= 2πrh= 2×22/7×14×7=616cm2


Q.17) d

r=3.5m


Q.18) b

If Raja runs 200m then Vijay will run  (450÷500)×200) = 180

When Vijay runs 300m then Chitranjan runs (270÷300)×180) = 162

When Vijay runs 180m then Chitranjan will run 

Raja beats Chitranjan by (200-162) = 38 m


Q.19) d


Q.20) b

Take 1 as unit digit then other digits can be arranged in 2! =2 ways

So sum of unit digit of all possible numbers= 2×1+2×3+2×5=18

Similarly, the sum of the digits at the ten’s place, hundred’s place will be 18

So, the sum of all numbers = 18(1 + 10 +100) = 1998


Q.21) a

Vowels= EAO

Remaining= SYWRD


Q.22) d

So


Q.23) d

 

(A+B)’s one min output =

Whole tank will be filled in 60 min

So 1/3 of the tank will be filled in 20 min


Q.24) c

P=5000


Q.25) c


English:

1) e) Read up on something – To learn about something by reading.

2) a) Run up against something – To experience an unexpected difficulty.

3) c) Run off – To leave somewhere or someone suddenly.

4) b) Back down – To admit that you were wrong or that you have been defeated.

5) d) Shop around – To compare the price and quality of the same or a similar object in different shops before you decide which one to buy.

6) a) Take away something – To remove or subtract something.

7) e) Take off – If an aircraft, bird, or insect takes off, it leaves the ground and begins to fly.

8) d) Throw away something – To get rid of something by treating it as garbage.

9) a) Pull over – If a vehicle pulls over, it moves to the side of the road and stops.

10) c) Keep in with someone – To continue to try to be friendly with someone, especially because they can help you.

11) a) Count on someone / something – To depend on someone or expect something.

12) e) Ask around – To ask a lot of different people in order to get information or help.

13) b) Add up to something – To result in something.

14) a) Get off – To leave a train, bus, or aircraft.

 15) b) Come forward – To offer to give help or information.

16) a) Come apart – To separate into several pieces.

17) b) Back something up – To prove something is true.

18) e) Bank on sb/sth – To expect something or depend on something happening.

19) a) Catch up – To learn or discuss the latest news.

20) c) Rub out – To murder someone.

21) c) Believe in- Have confidence in

22) d) Break down- fail or collapse.

23) e) Call Back- to return to a place in order to see someone or collect something.

24) c) Call Off- To decide that a planned event, especially a sports event, will not happen, or to end an activity because it is no longer useful or possible.

25) a) Check in- Arrive and register at a hotel or airport.

26) c) Eat out-to eat in a restaurant

27) d) Look After- Take care of.

28) c) Fall Over- If someone falls over, they fall to the ground.

29) b) Join In- to become involved in an activity with other people.

30) b) Hang Around- Associate with (someone).

31) a) Keep up – To be able to understand or deal with something that is happening or changing very fast.

32) c) Account for – Give a satisfactory record of (something, typically money, that one is responsible for).

33) e) Keep back – Remain (or cause someone or something to remain) at a distance.

34) b) Make something into something- To change something into something else.

35) d) Keep on – To have or continue to have in your possession.

36) a) Ring up someone – To telephone someone.

37) e) Take in something – To completely understand the meaning or importance of something.

38) c) Blow up something – To increase the size of something/ Explode.

39) b) Focus on something – To give a lot of attention to one particular person, subject, or thing.

40) d) Deal with someone/something – To develop a way to manage or relate to someone or something.

41) b) One- off – Something that happens or is made or done only once.

42) c) Go- about – To begin to do something or deal with something.

43) a) Make off – To leave quickly, usually in order to escape.

44) b) Mope around – To move from one place to another without any particular purpose or energy, because you are unhappy or disappointed.

45) b) Perk up – To improve or become more exciting.

46) a) Romp in – To win easily.

47) e) Slope off – To leave somewhere quietly so that you are not noticed, usually to avoid work.

48) b) Wimp out – To decide not to do something because you are too frightened.

49) a) Zip it – A rude and angry way of telling someone to stop talking.

50) c) Bow out – To leave a job or stop doing an activity, usually after a long time.

Continue reading:

chennai race coaching institute for bank ssc tnpsc insurance

Courses

Branch Address

Exams